Ludwig van Beethoven

L. van Beethoven: la innovació formal


Ludwig van Beethoven fou un compositor, director d’orquestra i pianista que va néixer el 16 de desembre de 1770 a Bonn, en una família d’origen flamenc i va morir el 26 de març de 1827 a Viena.
El seu pare, pianista, en veure les qualitats del seu fill per la música, va intentar fer d’ell un Mozart, però l’experiment no va funcionar, ja que Ludwig van Beethoven va deixar d’assistir a classes a causa del cansament.
La seva vocació per la música va començar el 1779, quan va entrar en contacte amb Christian Gottlob Neefe, qui es va convertir en el seu mestre i també el va introduir en l’estudi de Bach. El 1787, Beethoven va realitzar el seu primer viatge a Viena per rebre classes de Mozart, però, a causa de la seva mort, va haver de tornar al seu poble natal setmanes després.
El 1792, Beethoven va tornar a Viena per treballar amb Haydn i Antonio Salieri i es va donar a conèixer com compositor i pianista en un concert en 1795 amb un gran èxit. La seva carrera com intèrpret es va interrompre a causa de la seva sordesa, que la va començar a afectar al 1796 i des de 1815 el va deixar sense facultat auditiva.
Els últims anys de la vida de Beethoven van estar marcats per la solitud, però va prosseguir amb el seu treball compositiu, creant les seves obres més impressionants i avançades.

Les obres més importants són:
9 simfonies
5 concerts per a piano
1 concert per a violí
1 triple concert per a violí, violoncel i piano
32 sonates per a piano
16 quartets de corda
La Missa Solemnis
L'òpera Fidelio

La simfonia més important és la 9a simfonia, l’últim moviment de la qual introdueix per primer cop, la veu humana. El text cantat és extret de L’Oda a l’alegria, de Shiller. És l’himne oficial de la Unió Europea.

     9a SIMFONIA



HEROICA

  • La 3a simfonia de Beethoven, actualment, s'anomena "Heroica". Al principi aquesta simfonia estava dedicada a Napoleó Bonaparte, ja que el consideraven l'"alliberador" de Europa. Per aquesta raó la simfonia s'havia de dir "Bonaparte", però el comportament de Napoleó, es va coronar a si mateix com a emperador, va fer que Beethoven destrossés amb un ganivet el nom de la seva nova obra, deixant així un forat al primer full. Després d'aquest esdeveniment la seva obra es va passar a dir "Heroica".

  • Aquesta obra està composta per 4 moviments, com les obres clàssiques normals:
1r moviment: Anomenada Allegro con brio. Aquest moviment comença amb dos acords i continua el violí.
2n moviment: Anomenada Marcia funebre (Adagio assai). Això és una marxa fúnebre en do menor.
3r moviment: Anomenada Scherzo (Allergo). Aquesta és la part de la simfonia més moguda.
4t moviment: Anomenada Finale (Allegro molto-Poco andante-Presto). En aquesta part es barregen diferentes formes com la sonata amb variacions. Aquesta nova creació es posava sobre la base que havia estat creada anteriorment per ell mateix, Beethoven, i que utilitza en diferents obres seves.

Reproducció del 1r moviment de la 3a simfonia de L. van Beethoven. Interpretada per el director Alejandro Garrido.



Aquesta interpretació es va dur a terme el 20 d'Octubre del 2010 a l'auditori municipal de Vigo.
Està interpretada per tota una orquestra, i dirigida per un director. Es pot observar que com em comentat abans primer es perceben els dos primers acords, seguits de l'entrada del violí. Després es van afegint els diversos instruments fins que es té una sensació de riquesa instrumental.



LA PASTORAL

  • És la simfonia número 6, i expressa la naturalesa i els paisatges. És una obra molt coneguda, actualment encaraés grava i s'interpreta a diferents llocs del Món.
  • Aquesta simfonia està composta per 5 parts:
1r moviment: Anomenat Erwachen heiterer Empfindungen bei der Ankunft auf dem Lande, en aquest fragment es pot interpretar quan arriba a el camp verd.
2n moviment: Anomenat Szene am Bach, en aquest fragment ens mostra la tranquilitat de caminar al costat d'un rierol.
3r moviment: Anomenat  Lustiges Zusammensein der Landleute, en aquest fragment podem percebre una alegre reunió de pagesos.
4t moviment: Anomenat  Gewitter. Sturm, representen els llamps i els trons.
5è moviment: Anomenat  Hirtengesang. Frohe und dankbare Gefühle nach dem Sturm, representa l'alegria dels pagesos després de que la tormenta hagi acabat.

Anàlisi del 3r, 4t i 5è moviment

  • En el 3r moviment es pot percebre alegria, un moviment agradable. S'admira l'alegria de la música per la gran rapidesa del principi i de les notes agudes. En el segon 55, s'observa un instrument que toca sol i els altres l'acompanyen, aquest petit detall també ens aporta felicitat, després es van afegin diferents instruments, fins que acaben tots junts. Al 2:17, es relaxen, seguidament tornen a tocar el del començament i augmenten de volum. Al 3:51 comença altre vegada a augmentar de to fins que acaben tots junts tocan la mateixa melodia, tornen a baixar de volum i finalment acaben amb un volum elevat.



  •  En el 4t moviment ens deixa molt clar que el que ens vol mostrar no es felicitat sinó més aviat perill i por. En el segon 29 augmenten de cop el volum, ens mostra un tro. Al 1:06 fan cops secs, podríem interpretar que són trons seguits, després d'això vé un tros relaxat, es prepara i comença a augmentar de volum fins que sembla haver arribat a dalt de tot de la tempesta. Es torna a relaxar, en el minut 2:52 i quan sembla que s'ha relaxat torna a augmentar a poc a poc fins que acaba relaxant-se mostrant-nos que la tempesta s'ha acabat.

  • En el 5è moviment podem interpretar perfectament que la tempesta s'ha acabat i que tots surten i ho celebren.